Hepatovirus

Hepatovirus (HAV) je RNK virus, bez omotača, koji uzrokuje bolest – HEPATITIS A.

Hepatitis A, nekada poznat i kao infektivni hepatitis, je akutna infektivna bolest jetre kod ljudi.

Untitled-JJJJJ

U ćelijama jetrinog parenhima dolazi do degeneracije i nekroze. Oštećenja su evidentna i na žučnim kanalićima, pa dolazi do njihovog začepljenja. U najvećem broju infekcija jetrino tkivo se obnovi i potpuno oporavi za 2-3 meseca. Međutim, u težim situacijama, kod 5-10% ljudi, može se razviti ciroza jetre. Na jetri se u tom slučaju javljaju masivna nekrotična žarišta, a propale ćelije popunjava vezivno tkivo pa nastaju tzv. ožiljci.

JETRAAA

HAV je raširen u svetu, posebno u zemljama niskog socijalno ekonomskog statusa i prenosi se gotovo isključivo fekalno-oralnim putem. Prenos se najčešće ostvaruje u direktnom kontaktu sa obolelom osobom (nečistim rukama ili preko predmeta). Širenje hepatitisa A je često u porodici, kao i u kolektivnim institucijama (vrtići, škole). Sporadični slučajevi, ali i veće epidemije mogu biti posledica kontaminirane hrane ili vode.

hands-dirty

Inkubacija tj. vreme koje prođe od ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma bolesti, traje 2 do 4 nedelje. Simptomi bolesti su: temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, mučnina i povraćanje, a ponekad i proliv. Kada temperatura padne, koža i beonjače postaju žute, urin taman, a stolica svetlija. To je znak da je jetra povećana. Nakon 1 do 2 nedelje simptomi bolesti nestaju, ali potpuni oporavak traje duže (4 do 6 nedelja).

Hepatitis-A-Jaundice

Ne postoji posebno lečenje hepatitisa A. Mirovanje tokom jedne do četiri nedelje posle postavljene dijagnoze i jetrena dijetalna ishrana zasnovana uglavnom na ugljenim hidratima tradicionalni su postupci kod pacijenata sa hepatitisom A.

Osnovna prevencija hepatitisa A ista je kao i kod drugih crevnih oboljenja, tj. stvaranje uslova za redovno sprovođenje mera lične higijene i higijene okoline (pranje ruku, pravilno odlaganje otpadnih materija, zdravstveno ispravna voda i hrana). Bolest se može sprečiti i vakcinisanjem koje se preporučuje: putnicima u endemska područja, medicinskom osoblju, osobama koje učestvuju u procesu proizvodnje hrane, kao i homoseksualnim osobama i intravenskim ovisnicima opojnih droga.

hepatitis_b_symptoms_1736_x

PRETHODNA STRANA POČETAK

Animalni virusi
Svet biologije na Facebook-u

Svet biologije na YouTube-u