Koja je razlika između smrče, jele i bora?

Pošto pripadaju istoj porodici (Pinaceae), nekada je teško međusobno razlikovati smrču, jelu i bor. Iako su deo iste porodice, pripadaju različitim rodovima. Smrča (smreka) pripada rodu Picea, jela pripada rodu Abies, dok bor pripada rodu Pinus.

KROŠNJA I STABLO

drvece

Smrča – Rod Picea obuhvata 35 vrsta i dostiže visinu 20-60 metara. Krošnja je piramidalnog oblika, a kora stabla je gruba i kako drvo stari javljaju se brazde.

  • Picea glauca

Jela – Rod Abies sadrži oko 50 vrsta i može biti visine od 10-80 metara. Krošnja je u vidu piramide, a grane i listovi sakrivaju smolasto i glatko stablo.

  • Abies nordmanniana

Bor – Postoji između 105-125 vrsta roda Pinus, oni mogu biti od 3-80 metara visoki. Krošnja može biti otvorena i zaobljena, nekada podseća na lizalicu a može biti i trouglasta. Stablo je kod mladog drveća glatko ali kasnije kora postaje hrapava i izbrazdana.

  • Pinus sylvestris


GRANE I LISTOVI

Smrča – Grane padaju prema dole, a grančica je hrapava kada iglice otpadnu, jer na njoj ostaje peteljka u kojoj su se iglice nalazile. Iglice smrče su četvorougaone pa se lako mogu okretati među prstima. Iglice se nalaze na grančici pojedinačno.

iglice smr

Jela – Grane su uspravne, a kada se otkine iglica, na bazi iglice ostane jedna pločica, deo kore, pa je grančica glatka. Iglice jele su pljosnate i imaju dve bele pruge sa donje strane.

grans jele

Bor – Grane su takođe uspravne, grančica bez iglica je hrapava. Iglice se nalaze združene u čuperku. Može ih biti 2 do 8 u čuperku. Iglice su tanke, nitaste i glatke.

gran bor


ŠIŠARKE

sisarke

Smrča – šišarke vise sa grana na dole. Nakon ispadanja semena, šišarke ostaju cele. Kada opadnu sa drveta često se mogu naći na zemlji ispod stabla.

Picea abies

Picea abies

Jela – šišarke se nalaze uspravno na granama. Nakon ispadanja semena šišarke se raspadaju.

Abies balsamea

Abies balsamea

Bor – šišarke su postavljene horizontalno ili okrenute prema dole.

Pinus sylvestris

Pinus sylvestris

Sada znate. Ako naiđete na nekog od ovih četinara, a niste sigurni iz daleka po izgledu krošnje koje je drvo u pitanju, priđite bliže! Pogledajte položaj šišarki na granama. Ako se još uvek dvoumite između smrče i jele, pogledajte da li se ispod stabla nalaze opale šišarke. Ako su šišarke tu, znači da je to smrča. U slučaju da rešavate ovu zagonetku u doba godine kada još uvek šišarki nema, pogledajte grančice i iglice. Da li su iglice u čuperku ili pojedinačne? Da li imaju dve bele pruge sa donje strane ili ne? Testirajte sebe sledeći put kada budete šetali nekim parkom i uživajte u prirodi.

stock-footage-squirrel-sitting-on-the-spruce-tree-branch-and-eating-cone

  PRETHODNA STRANA
Zanimljivosti iz botanike
Svet biologije na Facebook-u

Svet biologije na YouTube-u