Najveći i najmanji cvet na svetu

Na najveći (i najsmrdljiviji) cvet na svetu, sa veoma sramotnim imenom, može biti ponosna ni manje ni više nego Švajcarska! Ime cveta je Titan arum (Amorphophallus titanum) i procvetao je u botaničkoj bašti u gradu Bazelu, novembra 2012.

Botanička bašta u Bazelu, novembar 2012.

Botanička bašta u Bazelu, novembar 2012.

Ime Amorphophallus titanum u bukvalnom prevodu znači “džinovski bezoblični penis” (grč. amorphos = bez oblika; phalos = penis tokom erekcije; titan = div, džin).

Amorphophallus titanum

Amorphophallus titanum

Titan arum je poreklom iz zapadne Sumatre (ostrva u Indoneziji). U kišnim šumama Sumatre, ova biljka se može naći na otvorenom prostoru na krečnjačkim brežuljcima. Interesantan je zbog svoje veličine pa se gaji u botaničkim baštama, a takođe su za njegovo gajenje zainteresovani i mnogi kolekcionari širom sveta.

Cvet Titan aruma je zapravo cvast, grupa manjih cvetova na zajedničkoj osovini. Veličina cveta, odnosno cvasti Titan aruma u Bazelu iznosila je 2,27 metara.

Unutrašnjost biljke

Unutrašnjost biljke

Generalno je potrebno 7-10 godina vegetativnog rasta ove biljke pre nego što procveta po prvi put. Nakon prvog cvetanja postoje mnoge varijacije u učestalosti kasnijeg cvetanja. Neke biljke ponovo za 7 do 10 godina cvetaju, dok druge mogu cvetati na svake 2-3 godine. Sam cvet može opstati 12 sati, dok kod nekih biljaka uvene posle 24-48h.

i78d74129eac7ad0549e21954f89fbe8d_7-17nov2889-copy

Rast biljke u Bazelu

Ovaj titan je i najsmrdljiviji na svetu. Kako bi privukao oprašivače, cvet ispušta izuzetno jake mirise truleži. Pored cvetnog mirisa obuhvata zajedno mirise truljenja ribe, znojavih čarapa, naftalina, smrdljivog Limburger sira itd. Navodno njegov specifičan “miris” se oseti na razdaljini od pola kilometra.

Pored Titana aruma, na Sumatri raste i biljka koja ima najveći pojedinačni cvet na svetu. Njeno ime je Raflezija (Rafflesia arnoldii) i ona raste kao parazit na korenu drveća.

Rafflesia arnoldii

Rafflesia arnoldii

Raflezija je biljka bez lista, teška je oko 11 kilograma, sa cvetovima od 1,5 metara u prečniku. U sredini cveta nalazi se otvor ispunjen vodom. Raflezija ispušta takođe neprijatan miris, ali on nije toliko jak kao kod Titana aruma.


Titulu najmanjeg cveta na svetu, od svega 1mm, nosi biljka Volfija (Wolffia globosa). To je mala vodena biljka, koja podseća na algu. Ona živi na površini bara, jezera i močvara u Aziji.

Wolffia

Wolffia

Sam cvet smešten je u malom udubljenju na površini biljke, i smatra se da jedan buket ovog cveća može biti dovoljno veliki da stane na vrh jedne čiode.

fdgsgsegws

Wolffia columbiana

Zanimljivo je da se Volfija sastoji od 40% proteina (koliko ima npr. u zrnu soje), i poznato je da je stanovništvo Azije od davnina često skupljalo s površine vode Volfiju i koristilo kao hranu. wolffiaarrhizaherb3

Danas farmaceutske kompanije vrše istraživanja gde koriste ovu biljku za proizvodnju insulina. Takođe se koristi kod uzgajanja riba kao hrana i za uklanjanje fosfata i nitrogena iz voda. Nemački naučnici eksperimentišu sa Volfijom kao izvorom za proizvodnju hrane za astronaute.

PRETHODNA STRANA
Zanimljivosti iz botanike
Svet biologije na Facebook-u

Svet biologije na YouTube-u