Biofilmovi

Biofilmovi su kompleksne strukture sastavljene od udruženih bakterijskih populacija pričvršćenih za površinu. Biofilmovi mogu da budu sastavljeni od populacija koje su se razvile iz jedne bakterijske vrste ili zajednice nekoliko vrsta, i mogu da se formiraju na brojnim podlogama.

Biofilm može da se formira na zubima, vodovodnim cevima, na ranama, na ortopedskim pomagalima koja se postavljaju unutar kostiju i pomažu u zaceljenju preloma, na silikonskim umetcima, očnim sočivima i dr.

  • Bioflm u cevima

Biofilm u prirodi formiraju štapićaste bakterije, njima se zatim pridružuju stabljičaste kao i filamentozne i silikatne alge. Proces formiranja biofilma se sastoji iz nekoliko faza. Prvo se bakterije privremeno pričvrste za odgovarajuću podlogu (1). Posle nekog vremena ostaju pričvršćene za podlogu i počinju formiranje mikrokolonija (2). Bakterije rastu, razmnožavaju se i međusobno se povezuju (3 i 4). Zatim biofilm sazreva, mogu mu se pridružiti i neke druge bakterije, alge, gljive. Na kraju, dolazi do odvajanja ćelija od biofilma, kao i odvajanje biofilma od površine (5).

Formiranje biofilma

Formiranje biofilma

Bakterije u biofilmu međusobno komuniciraju preko mehanizma koji se naziva quorum sensing (kvorum senzing) i na taj način regulišu ekspresiju gena. Bakterije koje učestvuju u quorum sensing komunikaciji stvaraju određene hemijske signalne molekule (autoinducere ili feromone).

Biofilm obezbeđuje povoljno mikrostanište za život bakterija. Komunikacija u ćelijama kao i razmena genetičkog materijala je češća u biofilmu. Takođe štiti bakterije od toksičnih supstanci, fizičkih sila, makrofaga. Sa čovekove tačke gledišta, biofilm je najčešće nepoželjna pojava. U medicini izaziva često infekcije rana, urinarnog sistema, infekcije povezane sa protezama i ortopedskim implantatima. U vodosnabdevanju dovode do začepljivanja cevi, prenosa štetnih bakterija korišćenjem pijaće vode i dr. Međutim, biofilmovi mogu nekada biti i korisni za čoveka. Koriste se za prečišćavanje voda kao deo aktivnog mulja, na korenima biljaka i sl.

Za uklanjanje biofilma najvažnije je čišćenje kako bi se smanjila mikrobna kolonizacija (fizičko čišćenje površina, korišćenje sprejeva vode pod pritiskom i sl.). Posle čišćenja koriste se dezinfekciona sredstva, jer ako se koriste samo deterdženti ne mogu se ukloniti svi mikroorganizmi sa površine. U slučajevima infekcija koriste se odgovarajući antibiotici.

ciscenje

PRETHODNA STRANA
Zanimljivosti iz mikrobiologije
Svet biologije na Facebook-u

Svet biologije na YouTube-u