Botoks

kylie-botox

Kajli Minog (Kylie Minogue)
Izvor: http://leblow.co.uk/

Iako je prvobitno, bio isključivo medicinski lek, za ozbiljna medicinska stanja, svoju svetsku popularnost Botulinum toxin tip A stekao je u tretmanima protiv bora. Danas je primena botoksa odobrena za 20 različitih zdravstvenih i estetskih indikacija. Ime “botoks” postalo je popularno po imenu brendiranog preparata firme Allergan, Botox, mada na tržištu ima i drugih brendova Botulin toksina tipa A.

Šta je botoks?

Botulinum toxin A je produkt bakterije Clostridium botulinum. Ove bakterije produkuju izuzetno jak otrov, međutim nakon prečišćavanja, smanjenja koncetracije i medicinskih obrada, dobija se botoks koji se kao takav koristi u medicinske svrhe.

Za šta se koristi i kako deluje?

Botoks u tretmanu protiv bora – Pokreti naših mišića se usecaju na koži lica, čime dolazi do pojave bora. Uz pomoć botoksa dolazi do sprečavanja grčenja mišićnog tkiva koje je zaslužno za nastanak bora, odnosno do blokiranja hemijskih signala i onemogućavanja preteranog grčenja mišića. Taj postupak dovodi do nestanka bora na samoj koži, kao i do ispravljanja dubokih bora.

botoxIzvor: http://www.reuters.com/

Botoks protiv pojačanog znojenja – Botoks deluje i na znojne žlezde smanjujući njihovu aktivnost, pa se pomoću njega znatno smanjuje ili potpuno zaustavlja znojenje u predelu pazuha, dlanova, stopala, prepona.Botoks se ubrizgava direktno ispod kože, čime se ublažavaju dejastva žlezda koje su odgovorne za lučenje znoja.

yujturtyu                                                                                          Izvor: http://www.sweatfree.com.au/

Botoks u stomatologiji – Kada se gornja usna pri osmehu podiže i visoko otkriva desni, stvarajući tzv. gummy smile, ciljanim ubrizgavanjem botoksa, usna se spušta i osmeh dobija prirodniji i nežniji izgled.

ythhju                                                                                                          Izvot: http://www.vancouverlaser.com/

Rezultat primene botoksa se primećuju već nakon nekoliko dana, ali puno dejstvo nastaje nakon deset dana od apliciranja injekcija. Efekat najčešće traje od tri do šest meseci.

ettetete

„Lažni“ botoksi i nestručno rukovanje lekara dovode do brojnih posledica. Iako je botoks dozvoljen u kozmetičkim i spa salonima, zbog nedovoljne obučenosti lekara, često se dešavaju alergijske reakcije, paralize dela lica, a jedna od najčešćih posledica je pad kapka ili iskrivljenost usana. Od botoksa može da se jave glavobolja ili podliv, kao uobičajene reakcije.

botox-for-hyperhidrosis

 

Primena botoksa je danas toliko raširena da se botoksom u Aziji, smanjuju listovi na nogama. U Americi se njime popunjavaju jastučići na tabanima kako bi noga mogla lepše da „legne“ u cipelu sa visokom štiklom, zatim služi za ispravljanje nosa, a najnoviji trend je – podizanje grudi botoksom.

PRETHODNA STRANA
Zanimljivosti iz mikrobiologije
Svet biologije na Facebook-u

Svet biologije na YouTube-u