Luj Paster, tvorac naučne mikrobiologije

Zbog svojih mnogih izuzetnih otkrića i novih saznanja iz sveta mikroorganizama, francuski naučnik Luj Paster može se smatrati tvorcem naučne mikrobiologije. Luj Paster (Louis Pasteur, 1822-1895) je prvi dokazao da vazduh sadrži mikroskopom vidljive organizme.

Louis Pasteur 1822-1895

Louis Pasteur 1822-1895

Za ogled je koristio stakleni sud koji je imao izvijen grlić u obliku slova S. U stakleni sud je sipan bistar hranljivi rastvor koji je zagrevan na visokoj temperaturi i ostajao nepromenjen, jer oblik grlića suda nije dozvoljavao direktan kontakt sa okolnim vazduhom. Međutim, kada je grlić oblika S slomljen, rastvor u sudu se zamutio. To je bio dokaz da su mikroorganizmi iz vazduha, dospevši do hrane u rastvoru, počeli da se umnožavaju, što je kasnije i potvrđeno analizom tečnosti pod mikroskopom.

Paster je prvi otkrio da je proces fermentacije rezultat aktivnosti mikroorganizama. Uočio je i postojanje aerobnih i anaerobnih mikroorganizama, dao veliki doprinos otkrivanja uzročnika bolesti, razvoja bolesti i sticanja imuniteta. Velika njegova zasluga bila je ispitivanje besnila, otkriće vakcine za tu bolest i njegova smela i genijalna zamisao da se radi o specifičnim mikroorganizmima koji se ne mogu gajiti na uobičajen način kao i bakterije (radi se o virusima).

PRETHODNA STRANA
Zanimljivosti iz mikrobiologije
Svet biologije na Facebook-u

Svet biologije na YouTube-u