Crveni panda

Crveni ili mali panda (Ailurus fulgens) je sisar koji živi na drveću i poreklom je iz jugozapadne Kine i istočnih Himalaja.

red-panda1

Ailurus fulgens

Crveni panda je jedina živa vrsta roda Ailurus porodice Ailuridae iako se greškom ranije svrstavao u porodice medveda i rakuna.

Neki od izumrelih rodova

Neki od izumrelih rodova porodice Ailuridae

 

Mali panda nije u bliskom srodstvu sa velikim pandom. Veliki panda je u familiji medveda, dok mali panda pripada superfamiliji Musteloidea kojoj pripadaju još lasica, vidra, kuna, jazavac, žderavac, tvor, rakun, koati, kinkajou, olingo itd.

Untitled-3

Crveni panda je proglašen ugroženom vrstom jer postoji samo oko 10.000 jedinki na svetu. Razlikuju se dve podvrste malog pande – Ailurus fulgens fulgens koji ima svetlije krzno i Ailurus fulgens styani koji je nešto krupniji i ima tamnije krzno.

Untitled-4

Mali panda je nešto veći od domaće mačke. Spava na granama drveća tokom dana ili u pukotinama drveta, a tokom kasnog popodneva postaje aktivan.

04c296e5ba2e0c6bdc9aa2f18d480b2c

Hrani se bambusom, a pošto je svaštojed, jede i jaja, male sisare, ptice i insekte. Mali panda kao i veliki panda ne može da svari celulozu, zato mora da pojede velike količine bambusa da bi preživeo. Njihova ishrana se uglavnom sastoji iz 2/3 bambusa a pored toga mogu pojesti još i pečurke, korenje, travu. Povremeno se njihovoj ishrani dodaju i insekti i riba i dr.

Red-Panda-Wallpaper-88f9771

Ubrzo nakon šetnje čiste svoje krzno kao mačke, i često češkaju leđa i stomake o drvo ili kamen. Pošto su teritorijalne životinje, dok patroliraju svojom teritorijom, obeležavaju je urinom i sekretom iz analnih žlezda.

red-panda-cleaning-tummy

Crvene pande su uglavnom ćutljive životinje, oglašavaju se ponekad zvucima koji podsećaju na cvrkutanje i zviždanje.

U divljini su uglavnom solitarne životinje i odrasle jedinke se najčešće združuju samo u periodu parenja. Mužjaci retko vode brigu o potomstvu. Ženke pred porođaj sakupljaju grančice, travu i lišće kako bi napravile gnezdo u šupljini drveta ili pukotini kamena.

RedPandaMama_111846

Ženka može imati jedno do četiri mladunaca koji se rađaju gluvi i slepi.

Untitled-5Prosečan životni vek malog pande je od 8 do 10 godina.

PRETHODNA STRANA
Zanimljivosti iz zoologije
Svet biologije na Facebook-u

Svet biologije na YouTube-u