Mačići

Domaća mačka (Felis catus ili Felis silvestris catus) pripada porodici Felidae zajedno sa tigrovima, lavovima, leopardom, pumom (kuguarom), risom, gepardom itd.

Porodica Felide

Porodica Felide

Mačka nosi mačiće od 57 do 70 dana i obično trudnoća kod mačaka u proseku traje 66 dana.

Female pregnant cat in black and white color.

U jednom okotu najčešće bude 3 do 5 mačeta. Mačići se rađaju slepi i gluvi sa dobro razvijenim čulom mirisa koje im pomaže da pronađu majku i da sisaju.

kittens-3-14-2008-005iii

Prvo što možemo da primetimo kada posmatramo mačiće je da iako su poreklom od iste majke, međusobno se dosta razlikuju. Jedno mače može biti potpuno crno, drugo može biti belo, treće šareno itd. Do ovoga dolazi zbog toga što mačići u istom okotu imaju različite očeve.

maine_coon_kitten_mp1-2

Mačke su životinje koje imaju tzv. indukovanu ovulaciju. Indukovana ovulacija znači da se ovulacija (tj. oslobađanje zrele jajne ćelije iz jajnika i priprema za oplodnju), dešava tokom parenja.

Mating Sequence. Red Burmese, Ozzie, x tabby Burmese-cross, Dainty

Mužjak mačke ima na svom polnom organu izraštaje koji se zovu – bodlje penisa. Tokom parenja, ove strukture potiskuju zid vagine mačke, i šalju signal za početak ovulacije. Dakle, kod svakog pojedinačnog parenja oslobađa se zrela jajna ćelija koja će biti oplođenja od strane jednog mužjaka. Mačka se može pariti sa više mužjaka kada je u “teranju” (estrusu) i kao rezultat rađaju se mačići koji se međusobno razlikuju, jer su poreklom od različitih očeva.

4_Kittens

Kada se u jednom ciklusu oplodi više jajnih ćelija spermom različitih mužjaka to se zove – superfekundacija i osim kod mačaka karakteristična je i za pse.

puppies2

Odmah nakon rođenja mačka počinje da liže svoje mačiće. Lizanjem, mačka otklanja sve nećistoće i tečnosti koje se nalaze na mačetu nakon porođaja, a ujedno stimuliše i disanje. Ovo je urođeno ponašanje.

Čišćenje lizanjem je veoma važno kod mačaka i nekada mogu provoditi sate u tome. Na jeziku mačka ima papillae koje su u vidu malih bodljica koje omogućavaju čišćenje krzna nalik na češalj.

Untitled-2

Kod mačaka sa dugom dlakom vrlo je često iskašljavanje krznenog klupka kao posledica nagomilavanja viška dlaka u želucu nakon lizanja.

Nakon pet dana od rođenja, mačići počinju da se okreću ka jakom izvoru zvuka, dok je potpuna audio orjentacija prisutna tek od četvrte nedelje.

newborn-kitten-pictures-2

Mače otvara oči 7-10 dana posle rođenja, a nakon treće nedelje, vežba da hoda, spremno je da se igra i istražuje svet oko sebe.

cutest-kittens-in-the-world

Kitten-toysČula

Mačke imaju odličan vid u mraku zahvaljujući sloju tkiva u oku koji se zove – tapetum lucidum. On se nalazi iza retine (mrežnjače) i odbija vidljivu svetlost koja prolazi kroz retinu ponovo nazad kroz retinu u oko i samim tim oko postaje osetljivo na mrak. Kada svetlost sija u oko životinje, zbog tapetum luciduma, zenica izgleda kao da sija.

Oko mačke

Oko mačke

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mačke imaju samo dva tipa kupastih ćelija (štapića) koje su fotorecertorne ćelije odgovorne za razlikovanje boja u retini. Zbog ovoga ne razlikuju dobro boje, naročito crvenu i zelenu boju.

Svi mačići nakon rođenja imaju plave oči. Boja očiju se menja kako se mače razvija i raste. Kod nekih mačaka se može javiti i heterohromija – gde je jedno oko plavo a drugo oko može biti zeleno, žuto ili braon. Heterohromija nastaje kada određeni gen sprečava granule melanina (pigmenta) da dođu do jednog oka tokom razvoja oka.

Blue-cat-eyes-green-heterochromia-kitten-Favim.com-41859-1-

Mačke imaju najbolji sluh među sisarima. Mogu da čuju previše visoke ili previše niske tonove koje čak ni ljudi, a ni psi ne mogu čuti, poput zvukova koje proizvodi miš ili neke druge male životinje.

cat-listening

Čulo mirisa im je takođe bolje od čula mirisa ljudi. Mačke su veoma osetljive na feromone koje mogu nanjušiti u urinu i sekretu mirisnih žlezda. Komunikacija mirisnim signalima je izuzetno važna, jer mužjaci obeležavaju svoju teritoriju trljanjem, grebanjem i prskanjem urina.

how-do-cats-smell-mice

cat-smelling

Mačke imaju svega nekoliko kvržica za ukus na jeziku u poređenu sa ljudima. Domaće i divlje mačke imaju gensku mutaciju koja sprečava vezivanje kvržice na jeziku za sladak ukus sa molekulima šećera, pa zbog toga nemaju ukus za slatko.

DSC04466

Kao pomoć u navigaciji i osećaju kod mačke, pokretni brkovi imaju značajnu ulogu. Oni im pružaju informacije o širini prostora i lokaciji objekata u mraku ili dodirivanjem objekata direktno ili osećajem preko vazdušnih struja.

Ishrana

Mačići se odvikavaju i konačno prestaju sa sisanjem nakon 8 nedelje od rođenja. Tada im već rastu zubi i počinju da istražuju hranu njihove majke imitirajući način na koji ona jede. Majka ih uči igranju, lovu i kako da se sami čiste i polako postaju sve više samostalni.

Mačke se uglavnom hrane malim glodarima, pticama, a povremeno unesu male količine trave, kao što to nekada rade i psi.

cat_and_mouseKomunikacija

Gotovo nakon rođenja mačići mjauču u vidu “pijukanja” tražeći pažnju svoje majke.

Postoje različiti tipovi tj. “nijanse” mjaukanja (mjaukanje kada mačka doziva mačiće se razlikuje od mjaukanja kada traži hranu itd), zavisi od situacije u kojoj se mačka nalazi.

Za sve mačke je karakterističan zvuk predenja. Zašto mačke predu nije u potpunosti razjašnjeno, ali se smatra da se to dešava kada ne osećaju nikakvu pretnju i kada su opuštene.

Mačke još mogu da ispuštaju zvuke poput treperenja jezika pri izgovoru slova r kao rrrrrrr, zatim mogu da riču i reže. Frktanjem izražavaju strah i agresivnost.

Spavanje

Mačići nakon igranja prikupljaju snagu spavanjem. Mačke spavaju više od većine drugih životinja, naročito dok rastu. Trajanje spavanja za vreme dana varira, obično 12–16 sati, a u proseku 13–14. Neke mačke mogu spavati čak 20 sati dnevno.

cute-kitten-pictures-007

Najčešće se egipatska mitologija povezuje sa mačkama. Razlog tome je boginja Bast (Bastet), koja je bila polu boginja – polu mačka, zbog koje su mačke bile svete životinje u Egiptu.

Boginja Bast

Boginja Bast

cat-goddess-bastet-1

U Egiptu se takođe nalaze i slike domaćih mačaka koje su 3,600 godina stare. Međutim, otkriće grobnice na Kipru 2004. godine, koja je 9,500 godina stara, zapravo ukazuje na prvu vezu između čoveka i ove životinje. U ovoj grobnici su pronađeni ostaci čoveka koji je sahranjen sa mačkom.

Mačke su uobičajni kućni ljubimci u Evropi i Severnoj Americi i iako se za vlasnike mačaka često smatraju žene, istraživanja su pokazala da su vlasnici mačaka podjednako i žene i muškarci.

PRETHODNA STRANA
Zanimljivosti iz zoologije
Svet biologije na Facebook-u

Svet biologije na YouTube-u